Slik demper du på kranglingen med barna

Slik demper du kranglingen med barna

Nesten halvparten av alle foreldre er jevnlig uenige med barna når det gjelder tiden brukt på internett, spill og film, ifølge Medietilsynets undersøkelser. Heldigvis har Elise Landa gode råd til foreldre, fra erfaring som trebarnsmor og ekspert på barn og medier.

 de mange tusen hjem kan temperaturen bli høy når man skal be barna om å legge bort skjermene sine. Og dette er definitivt noe mange foreldre kan kjenne seg igjen i, sier Elise Landa, som til daglig jobber som foredragsholder og rådgiver for digitale medier for Færd AS, og er ansvarlig for nettkurset «Trygge Digitale foreldre».

– Barn og foreldre kan stå langt fra hverandre når de skal diskutere skjermtid, og de klarer kanskje ikke helt å kommunisere med hverandre på en konstruktiv måte. En del foreldre mangler også forståelse for hvordan teknologien har utviklet seg, samt innsikt i mediehverdagen barna vokser opp i. For det har jo blitt litt av en revolusjon, og man behøver ikke å se lengre enn til eget arbeidsliv, der teknologi stadig tar over og brer seg inn i jobbene våre. Det har alltid vært en generasjonskløft mellom barn og foreldre, og i dag handler det blant annet om perspektiv på og bruk av teknologi, sier Landa.

Det blir vanskelig å diskutere skjermtid når store og små har vidt forskjellige syn på bruken av mobil, spill og nettbrett

Foredragsholderen tror at en del foreldre i tillegg blir farget av nyhetsbildet og saker som fokuserer på farer og negative konsekvenser med barns mediebruk.

– Før trodde vi at øynene kom til å bli firkantet hvis vi så for mye på tv. Nå er det lenge siden den tesen ble lagt død, men nye myter dukker opp der foreldre innimellom tar avgjørelser basert på frykt og uvitenhet. Tv og streaming på iPad har flesteparten klart å akseptere, men nettspill for eksempel, der er det fortsatt en del stigmatisering. Paradokset er jo at omtrent alle barn spiller, 96 prosent av alle gutter og 76 prosent av alle jenter mellom ni og 16 år spiller spill (Barn og medier 2016, red.anm.). Så dette er et utbredt fenomen. Vi voksne må engasjere oss og være med som støttespillere, og litt skepsis er sunt. Det finnes reelle utfordringer å være obs på, mobbing og ukritisk deling av bilder og personlig informasjon for eksempel. Men vi må gjøre en innsats og sette oss inn i hva teknologien handler om, og ta avgjørelser basert på kunnskap, og ikke myter og fordommer. Så må vi også se på potensialet teknologi har for glede og læring, sier Landa.

 

Les artikkelen hos Barnevakten

 

Bestill foredrag til din skole her:

Mail: [email protected]

Tlf. 95100821

Eller på vår Facebooksiden

 

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.