Jula blir annerledes i år

Dager til ettertanke

Det er jul. Det er snart romjul. Det er snart nytt år. Det er dager til ettertanke. 

Trangen etter frisk luft trekker meg mot sjøen. Sola varmer, det er antydning til frost og det er blå himmel.

Jula blir annerledes i år.

Erna trodde ikke at hun noen gang skulle mene noe om hvor mange mennesker folk kan ha rundt bordet på julaften. Men sånn er det med pandemier.

Som mange års medlem i foreningen nyfamilie er det lenge siden jeg lærte meg å leve uten alle «tingene» mange mener jeg må ha for at det skal være jul.

Jeg har lært meg at det finnes mange slags juler.

Noen ganger er jul, ribbe. Noen ganger er jul, pinnekjøtt. Noen ganger er den til og med, lutefisk..! Noen ganger er jul, hjemme. Noen ganger er jul, borte. Noen ganger er jul, med barna. Andre ganger ikke. Noen ganger får jeg se Askepott, andre ganger ikke.

Men det fineste med jul, er at den alltid kommer. Så uansett om jeg får det som jeg vil eller ikke denne julen, så blir det jul.

Man blir fleksibel av å være medlem i foreningen nyfamilie. Man blir takknemlig for at det i det hele tatt blir jul.

Om den er grønn, eller rosa. Om den har snø eller ikke. Om treet pyntes lille julaften eller julaften. Om det er julestrømpe eller ikke. Om det er barn i huset eller ikke. Om vi går i kirken eller ikke.

Mennesker i pandemi eller i nyfamilier kan ikke deles opp 100% rettferdig. Regnestykket vil aldri gå helt opp. Uansett tradisjon eller ei.

Barn som vokser opp i en nyfamilie kan ha større forutsetninger for å bli rausere mennesker. For dem så er det et vanlig liv å leve uten noen de er glad i. Ikke bare på jul. Det gjør de hele året. Jeg tror vi kan lære noe viktig av disse barna. De vokser opp med å vite at det finnes mange slags juler. Og at alle er like fine.

Det er menneskene som betyr noe, ikke hvilken farge det er på juleduken eller hvilken mat som står på bordet. Strekk heller ut en hånd til en som sitter alene og vær fleksibel når noen prøver å stelle i stand.

Dette er mine tanker her jeg rusler en tur i byen som jeg bor i.

Ja, det er utfordringer i disse juletider - det er pandemi og regnestykket vil ikke gå opp i år heller. Men jeg velger å være takknemlig for at julen kom i år også. Selvom den er i en annen form enn «vanlig».

Ønsker deg alt godt for 2021

- Elise

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.