I 2014 mistet Elise Landa jobben hun elsket på dagen. Gründeren vet det meste om å finne håp i en håpløs situasjon.
Skrevet av: Siw Nakken, Østlands-Posten
– Jeg har alltid hatt en urokkelig tro på at når én mulighet blir borte, dukker nye opp.
Sola skinner skrått inn i loftsleiligheten med raus takhøyde på en kolle utenfor Stavern. Elise Landa er på ingen måte knekt av koronaisolasjonen. Nei! Hun har mye på hjertet, ordene hamres ut i et voldsomt tempo.
– Situasjonen er ikke gunstig for meg som driver et enkeltmannsforetak med mye reisevirksomhet og foredrag. Jeg skjønte umiddelbart at dette krever en del omstilling. Men da tenker jeg også at ok, jeg må tenke nytt.
– Du er en optimist?
– Ja. En skikkelig seig optimist.
Hun har vokst opp i Stavanger, Hvarnes, Kvelde, Larvik og Stavern. Elise Landa sier selv hun er engasjert samfunnsborger, foredragsholder og digital rådgiver.
– Det er egentlig kjempevanskelig å svare eksakt på hva jeg gjør, ler gründeren.
– Jeg tenker at jeg kunne trivdes med utrolig mye forskjellig. Lærerjobb, teaterinstruktør for barn og unge, i helsevesenet kanskje. Men jeg er vet ikke om en fast jobb hadde funka så bra for meg nå. Jeg er en innmari selvstendig sjel.
Da hun var 21 år gammel, ble Elise Landa mamma til datteren Ida, som nå er russ.
– Jeg er utdannet designer, og hadde min avsluttende eksamen tolv dager etter at Ida kom til verden. Nå tenker jeg at det å være ung mor, har mye bra for seg. Du er så mye mer uredd. Jeg hadde ikke tid til å bekymre meg for alt som kunne gå galt. Det var bare å kjøre på.
Da datteren var ett år, starter hun opp sitt første enkeltmannsforetak.
– Det het Nipsdesign, og er vel et navn jeg neppe ville valgt om igjen. He-he. Men jeg fikk nokså fort mange jobber her i distriktet. Jeg jobbet med logo, visittkort, flyers. Jeg har aldri vært så opptatt av fame og glory, eller prisvinnende prosjekter. Jeg liker å jobbe med folk, lage noe fint sammen som kundene mine kjenner at er verdifullt.
Så langt har Elise Landa skapt tre nye bedrifter, foruten Nipsdesign.
– En av de få faste jobbene jeg har hatt, var da jeg ble ansatt i Vestfold Blad i 2011, forteller gründeren.
– Det var en ekstremt samfunnsengasjert gjeng, med en voldsom drive. Jeg elsket å jobbe der. Dessverre var det ikke liv laga. Etter tre år var det slutt, og jeg mista jobben på dagen.
Midt i kaoset, så hun en mulighet.
– Jeg er en endringsvillig person, og har en slags drive i meg som jeg tror jeg må ha fra foreldrene mine. I min tid i Vestfold Blad hadde jeg så vidt begynt å eksperimentere litt digitalt med våre kunder.
For det var noe der, på internett, som ulmet. Da Elise Landa låser døra til redaksjonen i Vestfold Blad, tenkte hun:
– Nå bare gønner jeg på. Og så gikk jeg all in på Facebook.
Det var et lykketreff. Snart eksploderer interessen for sosiale medier. Elise Landa har lest alt hun kan komme over, tatt nettkurs, sugd til seg kunnskap.
– Året etter starter jeg opp Elisedesignfryder. Som egentlig er grobunn for den foredragsaktiviteten jeg holder på med i dag. Jeg hjalp bedrifter med synlighet på Facebook, og ut av dette vokste interessen for digitale medier.
I 2015 krysser Elisedesingfryder fylkesgrensa til Telemark.
– Et digitalt byrå i Oslo ville satse der, sier Elise Landa.
– Jeg og tre kolleger startet Sense Kommunikasjon med kontor både i Skien og Larvik. På litt over ett år var vi sju ansatte. Vi drev kommunikasjon og synlighet på sosiale medier og det var faktisk via Sense, for akkurat fem år siden, at jeg holdt mitt første foredrag.
GAVE: Da Elise Landa fylte førti år, fikk hun spesialdesignet en magasinforside fra tidligere kolleger i kommunikasjonsbransjen. Foto: Siw Nakken
I 2017 solgte hun seg ut av virksomheten, og fulgte ønsket om å leve av foredrag og workshops. Samme år etablerer gründeren Trygge digitale foreldre, og i 2018 var hun med på å starte Norges største dugnad mot netthat.
– Jeg er på et skikkelig bra sted, sier Landa.
– Jeg får jobbe med ting jeg virkelig brenner for, snakke om temaer som jeg er oppriktig engasjert i.
Akkurat nå betyr det fake news og kildekritikk.
– Med korona har vi fått en informasjonsspredning uten sidestykke. Det betyr at vi alle, ikke minst barn og unge, må kunne skille mellom hva som er ekte, og hva som ikke er sanne nyheter.
– Du er bekymret?
– Ja, når det gjelder kritisk medieforståelse er jeg bekymret. Klarer vi ikke å forstå hva som er fakta og hva som er fiksjon, frykter jeg for demokratiet vårt. Derfor er det så utrolig viktig at vi undersøker kildene til den informasjonen vi får presentert på en riktig måte. På Tik-tok ble det for eksempel spredt en video om en gutt med korona, som ikke var sann. Men den var i løpet av kort tid sett av over fire millioner ungdommer. Her har vi som voksne et stort ansvar.
Selv skal Elise Landa bruke koronaisolasjonen til det hun alltid gjør: skape nye muligheter.
– Vi nordmenn ligger jo helt i toppen når det gjelder bruk av digitale tjenester på fritida. Men når det kommer til jobb, kjører de aller fleste på som de har gjort før. Nå tvinges vi til å kommunisere på andre måter, og jeg tenker at akkurat det er bare sunt for oss.
Og, en siste oppmuntring:
– Når du får en nedtur, og de har jeg hatt mange av, da tenker jeg på det mammaen min bestandig har sag til meg.
Elise Landa sier høyt:
– «Vi klarer det vi må, Elise!» Og det gjør vi, også dette.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.